Szingapúr eredetileg nem volt a terv része. De mikor
nézegettük a repülőjegyeket Baliról Bagkokba, Gergő talált egy járatot, ami Szingapúron
keresztül repült, és választhattunk a 2 vagy 22 órás átszállás között. Szóval
kénytelenek voltunk eltölteni egy napot az 5 milliós törpeállamban. :-)
Délután 2-re értünk be a városba a repülőtérről, és másnap
délben indult tovább a gépünk, szóval tényleg nem volt sok időnk, de azért kaptunk
egy kis ízelítőt a városból. Már a reptérről bevezető út mutatta a város
hangulatát, szerintem sosem láttunk még ilyen szépen rendezett és
tisztán tartott külvárosi részeket. Tudni kell Szingapúrról, hogy olyannyira
veszik komolyan a tisztaságot, hogy be sem hozhatsz rágógumit az országba,
nehogy véletlenül eldobd az utcán. A nemrég megrendezett Forma1-en a Ferrari
csapatfőnöke 8 órát töltött a fogdában, mert eldobott egy csikket. Szóval rend
és tisztaság van. Sikerült egy olyan AirBnb-t találni, ami a Marina Bay-re néző
toronyház 53. emeletén van. Maga a szoba elég ótvar volt, de a toronyház 40 valahányadik
emelete közösségi tér volt, ahonnan elképesztő kilátás nyílt a város ezen
részére.
Igazából nem törtük magunkat, hogy minél többet lássunk, a
kezdő kilátás a szobából önmagában is elég lett volna. Az egyetlen látnivaló,
amit semmiképp nem akartunk kihagyni az a Gardens by the Bay. Ez a hatalmas
alapterületű park Szingapúr egyik leghíresebb nevezetessége. 2007-ben kezdték
el építeni, több különböző etapban. A kert lényege, hogy önmagát fenntartó
ökoszisztémát hoztak létre, aminek részesei a tavak, az épített fák és az
üvegházak is. Sok óra bejárni az egész parkot, mi nem is tudtuk, de a
leglenyűgözőbb részeket bebarangoltuk. A két üvegház már messziről is nagyon
impozánsan néz ki, nemhogy belülről… A Flower Dome épületben különböző országok
és klímák természetes növényzete található meg, illetve különböző virág
kompozíciók. A központi mű, amit időszakosan cserélnek, most pont átépítés
alatt volt, de nem tudván, hogy mit hagytunk ki, egy picit sem volt
hiányérzetünk, a nélkül is lenyűgöző volt a látvány. Egyikünk sem egy botanikus
kertbe járó típus, de csodálatos az egész üvegház. Az orchidea rengeteg, a
fából, gyökerekből faragott és egyéb szobrok, különböző virágok tényleg
lenyűgözőek. És a nagyobb csoda csak akkor jön, mikor átsétálunk a Cloud Forest
nevű másik üvegházba. Egy hatalmas
mesterséges esőerdő és virághegy építmény mutatja be a trópusi világ magasabb
fekvésű, akár 2000 m-en is lévő növényvilágát. Ha a 35 méter magas „hegy” nem
lenne elég monumentális, akkor a világ legmagasabb fedett vízesése zúdul alá a
hegytetőről. Egy szerpentin segítségével körbejárhatja az ember, megcsodálva a különböző
tematikájú növényfalakat. A tériszonyosokat zavarba hozó sétaút nagyon fantasztikus.
A két üvegházat végigjárva kicsit meg kell pihenni, újra
hozzá kell szokni a szingapúri kemény párás 30-35 fokos klímához a 23-25 fokos
üvegházak után, és helyet kell csinálni a következő híres résznek: a Supertree
Grove-nak. Ez egy mesterséges, 25-50 méter magas fákat idéző építményekből álló
kis liget. Nehéz megfogalmazni a látványt, ezt tényleg fényképpel kell
illusztrálni. Ezeket a fém tölcséreket az évek alatt be fogják szőni a
növények, így nyerik el fa formájukat, de ami még különlegesebb, hogy
gyakorlatilag generátorai a park természetes ökoszisztémájának. Már a lábuknál
sétálva is hihetetlen, már-már szürreális a látvány, de a 22 méter magasan futó
sétány nyújtja Szingapúr nyertes panorámáját. Innen belátni a Supertree erdőt,
az üvegházakat, a kikötőt, a Marina Bay Sands-et, nem is kell ennél többet
látni a városból. Feltett szándékunk volt az éjszakai fény show-t is megnézni a
fáknál (hiszen miért is ne fokoznának mégegyet a látványon), de ideje volt
kicsit hazamenekülni a hőségtől, és keresni valami könnyű ebédet.
Nagyon szerettük volna megkóstolni Szingapúr új Michelin-csillagos
street food helyeit, de az egyik zárva volt, a másik elég messze volt, így a
szomszédos food court-ba vetettük be magunkat. Hát nem volt könnyű választani a
több tucat, jobbnál jobbnak kinéző kifőzdéből. Gyakorlatilag, mintha egy nagy
piactéren sétálnánk, de kizárólag étkezdéket lehet találni, tele emberekkel, de
mégis tisztán és kulturáltan tartva. Szingapúr ismét megmutatta, hogy mindenhol
lehet rend és tisztaság, csak fegyelem kérdése.
Szürkületre nemigen maradt erőnk visszamenni a Gardens-be,
viszont befészkeltük magunkat az épületünk panoráma emeletére, hogy minden
fényviszonyban megörökítsük a látványt. A kikötő, a Sands, a Gardens, mind
tökéletesen látszódtak, ezer meg ezer fényben. New York arany-sárga fényeihez
képest, itt a színskála teljes hossza jelen volt, különböző fényjátékokkal. Ha
éppen nem a Gardens villódzott a háttérben, akkor a Sands előtti sétány
világított különböző színekben. Nehéz volt betelni az élménnyel, de ideje volt a
város híres gasztro életébe is bevetni magunkat.
Kinéztünk egy éttermet és egy koktélbárt. A vacsora a Burnt
Ends nevű BBQ bárban várt minket, ahol igen komolyan veszik a húsok, és minden
egyéb alapanyag füstölését. A San Pellegrino Világ Top100 tagja az étterem, így
nagy rizikót nem vállaltunk, boldogan vártuk ki, amíg kaptunk a teraszon két
szabad bárszéket. Ettünk füstölt fürjtojást, elképesztően tartalmas és krémes
grillezett póréhagymát, még annál is jobb hamburgert és végül egészen mennyei
állagú onglettet. Kipróbáltunk minél több fogást, a desszert után muszáj volt
bevállalni egy grillezett raklett sajtot, de a narancsos grillezett marshmallow
felrakta az i-re a pontot. Nagy szerencsénkre az olasz sommelier fiú hamar
felismerte, hogy mennyire nyitottak vagyunk az ausztrál természetes borok
iránt, és megkóstoltatta velünk kedvenc tételeit az itallapról. Ott árultuk el
magunkat, amikor kiült az elképesztő mennyei élvezet az arcunkra az első korty
pezsgő után, amire 9 nap Bali sörözés után nincsenek szavak mennyire ki voltunk
éhezve. Szóval elmesélte, hogy az ausztrál kistermelői tételek előtt
próbálkoztak ők klasszikus, nagy európai tételekkel, de a helyi tehetős réteg
számára ezek már nem nyújtottak izgalmat. És márpedig itt a gazdagok nemcsak,
hogy szívesen költenek bármire, de leginkább újdonságot vagy különlegességet
szeretnek kóstolni, függetlenül attól, hogy mennyibe kerül. Azt mondta, hogy a
világon kevés helyen találkozott ilyen intelligensen költő tehetős réteggel, és
így több próbálkozás után a természetes borok nyújtanak jelenleg a legnagyobb
újdonságot. Mi csak élvezkedtünk, hiszen Sydneyben az itallapok legalább 2/3-a
nemzetközi választék volt, így úgy éreztük, hogy van még mit bepótolni e téren.
Nagyon élveztük az estét, alig tudtuk összeszedni magunkat, hogy hazasétáljunk.
Szingapúrtól az Employees Only koktélbárban vettük búcsút. Az
Ausztráliában már megtapasztalt ’speakeasy bar’ fogalmai szerint ezt sem volt a
legkönnyebb megtalálni, egyedül az előtte álló embermennyiség segített, de a
név kiírását itt sem vitték túlzásba. A bárnál gyorsan megittunk két koktélt,
csak lestük az öltönyös, magassarkús, kicsípett tömeget, ahol meglepően az
emberek nagy százaléka európai volt. Ez egész Szingapúrra jellemző, gyakorlatilag
bárhol lehetne a világban, maximum csak a gazdagságból lehet megmondani, hogy
Ázsiában van az ember. Amíg hazasétáltunk érzékeltük, hogy még jó pár napot el
lehetne itt tölteni, bejárni a város más részeit is, de így is maradandó élmény
volt Szingapúr, bármikor megállnék itt újra egy napra!
egy rövid videó:
és mégtöbb kép:
Hello Singapore! :-)
Marina Bay
Flower Dome
az egyik legjobb szobor
Alice
Nyúl
Micimackó
csak egy apró rész az orchidea rengetegből
Cloud Forest vízesése
alul legó, felül igazi
így lehetett az egészen körbe sétálni
Supertree Grove (Sands a háttérben)
Skyway
Supertree by night
Vacsi!!!
az egyik ikonikus fogásuk: póráhagyma
és ő meg a pillecukor
Gergő beszélget a séffel
Kínai negyeden át vezetett a hazaút
Employees Only
No comments:
Post a Comment