Wednesday, December 09, 2015

HBD

Kicsit észrevétlenül léptünk át a decemberbe, valahogy itt nehezen ér minket utol a karácsonyi hangulat. A család-barátok-karácsony hiányolása közepette, Gergő gondosodott róla, hogy a szülinapom méltó figyelmet kapjon. 6-án, vasárnap délelőtt nem dolgoztunk, így kaptam tőle egy nagyon szép virágcsokrot, meg sütit is gyertyával. Az időeltolódás miatt gyakorlatilag másfél napig volt szülinapom, nagyon sokan írtak és gondoltak  rám, amiért nagyon hálás vagyok, csempésztek egy kis otthont a napomba. :-)



A fő ajándékom egy kedd esti vacsora volt. Gergő számára általában nem okoz problémát bármilyen izgalmas hely felkutatása, de az itteni vendéglátási viszonyok, még az ő szuperképességeinek is kihívás volt. Elbeszélése alapján a borbárról már az elején letett, itt nincs ilyen... Vagy inkább nagyon nagyon ritka. De végül rátalált a Sidart étteremre, ahol ráadásul keddenként test-kitchen címszó alatt közel féláron van a 8 fogásos menü borpárosítással. Sajnos a harc itt még nem ért véget, egész héten nem tudta őket elérni, aztán aznap kiderült, hogy nincs hely, hívtak 6-kor hogy még mindig nincs hely, aztán 10 perc múlva h valaki lemondta, aztán 5 perc múlva, hogy mégse mondták le, de a sok huzavonában és a hallható lelkesedésünk miatt szerencsére megsajnáltak minket, és végül kaptunk egy asztalt a leggyorsabban vacsorázók után, így fél 10-re megérkezhettünk az étterembe. Auckland egy elég szép környékén van, gyönyörű a kilátás a kikötőre és belvárosra, és ráadásul egy ablak melletti asztalt kaptunk, szóval már az első pillanatban éreztük, hogy jó helyen vagyunk :-)


Már amúgy is rég voltunk high-end gasztronómiás helyen, de ilyen kreatív és finom ételsort már tényleg nagyon rég kóstoltunk. Minden egyes fogás tetézte az előzőt, a borok is nagyon izgalmasak voltak és ráadásul kóstoltunk jó pár helyi különlegességet is, nem csak külföldit. Gyönyörű kerámia tányérok voltak, az étterem határozottan elegáns stílusát kicsit közvetlenebbre puhították. Beszélgettünk olasz felszolgáló fiúnkkal, és közösen megállapítottuk, hogy kár, hogy a világ ezen felén kevéssé jár Michelin ellenőr, mert ez a konyha igazán érdemelne komoly elismeréseket. Élményekkel, extázissal és ízekkel feltöltődve jöttünk el, és bízunk benne, hogy még visszatérünk ide!


Test Kitchen Menu, December:

Bread and Butter, Új-Zélandi Blanc de Blancs (ez még nem a hivatalos menü része, csak mi koccintottunk vele :-)

Spárga, Torma, Narancs, Créme Fraiche
2013 Champalou Vouvray
/tudjátok mennyire nem bírom a tormát, de így, visszafogottan, naranccsal kiegészítve különleges volt/

Szent Jakab kagyló, Édeskukorica, Macadamia, Citrom
2013 Anselmi 'Capitel Croce', Soave
/a kagyló állaga elképesztően krémes volt, egy füstös, kicsit sós fekete kéreggel. A kukorica meg a dió nagyon nagyon jó volt mellé, a nem Soave-nak nevezett Soave meg egyszerűen nagyon fasza./

Hagymák, Nektarin, Kecskesajt, Vanília
2014 Cambridge Road 'Papillon Blanc', Martinborough
/ez volt az egyik legmaradandóbb ízélmény. A marinált hagyma kifejezetten édes volt, de savanyú is, a hajszál vékony nektarinnal együtt, olyan volt mintha az egész fogás gyümölcs lett volna. Mellé a kecskesajt vaníliával és a ropogós, dehidratált lilakáposzta valami elképesztő volt. Mindehhez egy szűrt, nagyon tiszta ízű Pinot Blancból készült narancsbort töltöttek. Tényleg beszarás volt/

John Dory, Paszternák, Hínár, Soya
2011 Foxes Island Chardonnay, Marlborough

Szarvas, Alma, Chorizo, Bazsalikom
2013 Prunotto Barbera d'Alba, Piedmont
/nagyon rég ittam ennyi könnyed, de mégis fűszeres és izgalmas vörösbort/

Bárány, Zellergyökér, Shitake, Fekete fokhagyma
2010 Unison 'Reserve'Merlot, Hawke's Bay

Málna, Mogyoró, Gyömbér, Verjus
2011 Castano 'Dulce' Monastrell, Yecla, Spain
/kinézetre egy nagyon egyszerű desszert volt, de attól volt elképesztő, hogy pont jó mennyiségben és intenzitással volt benne minden összetevő/

Cardamom, Lychee, Dinnye, Kakukkfű
2013 Domaine de la Pigeade Muscat de Beaumes de Venise, Rhone Valley
/nagyon ötletes volt a lychee mint sorbet, eddig még nem találkoztunk vele sehol, de ami igazán beszarás volt, az az extrudált kardamomos tej. Az egészhez egy falat cseresznye, ami egy kis savasságot és mélységet adott neki/


No comments:

Post a Comment